Децембар 2019/2020.

Децембар 2019/2020.

Од ове године, наша школа је учесник у еТвининг пројекту “ Трагови историје у књижевним делима“. Ученици партнерских школа истраживаће везу између књижевних дела која у школи обрађују у оквиру плана и програма и историјских догађаја и околности који су у вези са тим делима. Радиће заједничку презентацију у одабраном алату где ће паралелно бити представљен сажетак дела или главни мотив и историјски догађај са којим је дело (мотив) у вези.

Представница удружења „Друг није мета“, које се бави превенцијом вршњачког насиља, одржала је тренинг нашим ученицима старијих разреда.

Чланови Вршњачког тима су и овог месеца издвојили најхуманије ученике. Надамо се да ће се тренд лепих поступака ширити и на друге ђаке наше школе, јер, доброта се множи дељењем.

Чланови Тима за маркетинг наше школе су израдили промотивни плакат који осликава део школског живота. Такође, плакат садржи и позив за Новогодишњи вашар који ће се одржати 26. децембра у 18 часова, када ће будуће прваке дочекати другари, учитељи четвртог разреда као и остали наставници који ће учествовати у овом, већ традиционалном, догађају.

Од школске 2019/2020. године Основна школа “Др Арчибалд Рајс” укључена је у пилот-пројекат “Укључивање финасијског опсимењавања у систем образовања и васпитања Републике Србије”, скраћено ФинПис, који је покренуо Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

Носиоци овог пројекта су били наставници предметне наставе Ивана Арсенијевић, наставница руског језика, Јовица Јелић, наставник технике и технологије, Драгица Митић, наставница технике и технологије и информатике и рачунарстава, Бојана Радић, наставница историје, Милена Миленковић, наставница физичког васпитања, Милош Танић, наставник физичког васпитања, Бојан Бојичић наставник техике и технологије са одељењима V1, V2, VII1 и наставници разредне наставе Марина Мојићевић и Љупка Петровић са одељењима I3 и II3. Задатак је био да се ученици уводе у свет финасија кроз радионице, игре и пројекте. У току месеца новембра наставници су на часовима одељенског старешине, технике и технологије, информатике и рачунарства реализовали два пројекта: „ Шарени се, шарени наших руку дело“ у разредима V1, V2, VII1 и „ Трошим „право“ храним се здраво“ у одељенима I3, II3. Резултат пројекта у старијим одељењима је продајна изложба корпица плетених од старих новина. Добијена средства од продаје корпица ученици планирају да уложе у набавку „роботића“. Ученици I3 и II3 су са својим наставницима говорили о значају новца, куповини и шедњи. На часовима ликовне културе дизајнирали су новчиће а затим их утрошили на куповину здраве ужине.

Портфолио пројекта 1 можете видети ОВДЕ.

Портфолио пројекта 2 можете видети ОВДЕ.

 

У четвртак, 12. децембра, ученици првог разреда су са својим учитељима и родитељима организовали радионицу у оквиру пројектне наставе. Ученици су уз помоћ родитеља направили разне новогодишње украсе који ће бити изложени на Новогодишњем вашару.

Јога се деци представља кроз игру. То је оно што желе, да се играју и забаве. У исто време јога помаже дечијем телу да ојача и очврсне, побољшава концентрацију и снагу воље, развја креативност. Јога за децу је једна прелепа игра без граница у којој бескрајно уживамо и деца и ја.

У одељењу IV/3 одржан је угледни час на тему „Србија у Првом светском рату“. Ученици су кроз скривалицу коју су откривали кроз историјска питања открили загонетну личност – Гаврила Принципа, а затим су кроз презентацију усвојили основне историјске чињенице о Првом светском рату. Кроз квиз знања, подижући картончиће тачно – нетачно, показали су колико су на часу запамитили. Час је садржао корелацију историјских садржаја са садржајима из музичке културе и српског језика.

Ученици петог разреда су на часовима француског језика припремили презентације чије су теме биле по избору, а у вези са Француском. На тај начин се код ученика развијају интеркултурне компетенције (општа знања о култури, цивилизацији, историји, свакодневном животу народа чији се језик учи). У ту сврху обрађене су теме као што су: француска мода, кухиња, фудбал, сликарство, знаменитости Париза, Дизниленд. Ученици су показали велику заинтересованост и на успешан начин презентовали своје радове.

Као и сваке године, пред новогодишње празнике у нашој школи се одржава сајам науке. Ученици презентују експерименте и огледе које су изводили са својим наставницима на часовима хемије и биологије.

Ала веје, веје… Зимска идила виђена очима трећака!

Ученици одељења II/3 су приредили новогодишњи пано и улепшали хол школе.

И ове године Новогодишњи вашар у нашој школи окупио је предшколце, будуће прваке. Разноврсни штандови као што су научни, уметнички, загонетни, мађионичарски, руски, француски, енглески, али и они који развијају вештине забавили су наше малене госте, али и њихове родитеље. Такође, предшколци су имали прилике да у оквиру едукативне радионице погледају едукативни цртани филм „Како су насатали бројеви“ и да се опробају у различитим математичким игрицама, шаху и доминама. Уз поклончиће су добили и дипломе за успешно савладане све математичке игре. Чекамо вас и наредне године!

Традиција веселог дружења у IV/3 се наставља! Нова година прослављена под маскама уз песму, музику, игре и забаву!