Мај 2018/2019.

Maj 2018/2019.

У четвртак 9. маја код хале „Александар Николић“ одржана је Марковданска атлетска трка у организацији Општине Палиула. Учествовали су ученици наше школе. Ученица одељења III/3 освојила је прво место у конкуренцији 400 м за ученике трећег и четвртог разреда.

У нашој школи одржн је крос РТС-а на ком су учествовали ђаци од четвртог до шестог разреда.

У одељењу III/2, ученици су на драмској секцији припремили луткарске представе. Самостално су осмислили текст, лутке и сцену. Своју креацију и умеће приказаће другарима из школе.

Дружимо се, играмо и стварамо!

Ученици петог разреда су на часовима музичке културе исказали своју креативност правећи ритмичке удараљке.

У свечаној сали ОШ „Др Арчибалд Рајс“ 15.5.2019.је одржана прва од четири радионице које се баве интеграцијом мањинских група. Технике које ће се користити ће допринети сваком учеснику да сагледа себе и људе који га окружују.

Циљ радионица је стварање позитивног окружења за сваког појединца.

Радионице су једна од пратећих активности у оквиру пројекта „Emprowering Minorities – Project to improved practices for work with minorities“ који спроводи ДЕА НГО. Наша школа је партнер УГ “Свет речи“ из Велике Плане, koja је једна од партнерских организација на овом великом пројекту развоја капацитета.

Пројекат је кофинансиран од стране ЕУ у оквиру програма Ерасмус +.

Учесници прве радионице „Идентитет“ били су ученици шестог и седмог разреда ове основне уз подршку ученица 5-1.

Радионичарка је била Слађана Вукичевић Боричић, професорка српског језика у овој школи, која је била једна од учесница тренинга који је у марту организован у Приштини.

На часу ликовне културе ученици одељења III/3 су исказали своју креативност цртајући на тему „Необичан цвет“. Нашим радовима украсили смо хол школе.

Радионица „ Стереотипи и предрасуде“, друга у низу, је одржана 22.5.2019. О стереотипима и предрасудама су говорили ученици 6. И 7. разреда. Са тврдњом да Роми не иду у школу јер су лењи се није сложио ниједан ученик. Један број ученика сматра да особе са посебним потребама имају мању потребу за емотивним интеракцијама са другим људима и да не примећују када их окружење не прихвата.

Радионичар је била Слађана Боричић, наставница српског језика.

У одељењу III/2 ученици су на часовима народне традиције заједно са родитељима били предавачи. Овога пута тема је била „Улични продавци“.

На Општинском такмичењу под називом „Дан изазова“ прво место у конкуренцији за дечаке петог разреда заузео је Матеја Ђорђевић V/3, а у конкуренцији девојчица Теодора Зорић V/1. Треће место у конкуренцији дечака седмог разреда заузео је Огњен Антић VII/3 .

У нашој библиотеци уприличена је изложба припрема за угледне часове које су наствници одржали током школске 2018/2019. године. Изложбу можете посетити до 22. јуна.

Представнице саобраћајне полиције МУП-а одржале су едукативно предавање ученицима трећег разреда о безбедности у саобраћају под називом „Безбедност за све“. Деца су активно учествовала питањима и својим искуствима, а добили су и тестове како би проверили своје знање о саобраћају.

Пројекат „“Empowering Minorities – Project to improved practices for work with minorities“/ Erasmus +
У среду, 31. 5. 2019. године, у ОШ „Др Арчибалд Рајс“ у Београду, која је сарадник УГ „Свет речи“ на пројекту, одржана је трећа радионица чији је циљ интеграција мањинских група. Тема ове радионице биле су могућности националних мањина, нарочито Рома, како да учине и сами нешто не би ли постали уочени. Радоничарка је и овог пута била Слађана Боричић, проф. српског језика у овој школи која је прошла седмодневну обуку која је крајем марта организована у Тирани. Алати су научени на семинару у Приштини. Радионице су део локалних активности у земљама које су партнери „Empowering Minorities – Project to improved practices for work with minorities“. Овај велики и значајан пројекат кофинансиран од стране ЕУ у оквиру програма Erasmus + спроводи „DEO NGO“.

У суботу, 1. јуна 2019. године, ученици од првог до четвртог разреда са својим учитељима посетили су Бранковину, Ваљево и Бању Врујци, обогатили своја историјска и културолошка знања, упознали своју земљу, и наравно, сјајно се забавили дружећи се.