Октобар 2019/2020.

Октобар 2019/2020.

У оквиру пројектне наставе у одељењима V/1 и V/2 одржан је час на тему скуповне операције. Ученици се веома свидео овај начин рада, што се може видети и у галерији

Ове године у одељењу кроз садржаје предмета чувари природе ученици се опробавају у различитим улогама: учитеља, предавача, уметника, биолога и наравно малих еколога. Следећи слоган – МИСЛИ ГЛОБАЛНО, ДЕЛУЈ ЛОКАЛНО, све наше активности су усмерене ка очувању животне средине, али што је најважније до тог циља стижемо кроз различите улоге које ће свако дете у одељењу испробати, и на тај начин унапредити своја знања, вештине и способности. Овом приликом кроз галерију можете видети како мали и ревносни еколози шаљу своју еколошку поруку путем необичног сликања маслачака.

У одељењу IV/2 службеници МУП-а, полицијска управа Палилула су у оквиру пројекта „Основи безбедности деце“ одржали ученицима предавање на тему „Полиција у служби грађана“. Ученици су се упознали са надлежностима, активностима и одговорностима припадника полиције у служби заштите грађана.

На часу ликовне културе у одељењу IV/3 ученици су слушали композицију Е. Грига „Јутро“, а затим су своје музичке утиске преточили у ликовно стваралаштво.

Девојчице седмог и осмог разреда наше школе постале су првакиње општине Палилула по трећи пут у последње четири године. Наше девојчице су прво убедљиво савладале школу „М.П. Барили“, а затим је виђена велика борба против школе „Влада Аксентијевић“. После лошег почетка и седам поена минуса, наше девојчице су заиграле много боље и на крају смо славили. У полуфиналу и финалу савладали смо школе „Стеван Сремац“ и „Јован Ристић“ и тако смо оправдали улогу фаворита и освојили прво место. Екипу су чиниле следеће девојчице: Катарина Трајковић, Анастасија Хоманов, Јована и Катарина Николић, Катарина Перишић, Катарина и Кристина Стојановски, Ана Ђачић и Ђурђа Станојевић.

У одељењу IV/2 на часу природе и друштва, ученици су лекцију Национални паркови Србије усвојили на интерактиван начин, уз помоћ својих другара, који су преузели улогу истраживача и предавача и на интересантан начин приближили и објаснили значај, лепоту и очување Фрушке горе, Ђердапа, Копаоника, Шар – планине, Таре и ретких и угрожених биљних и животињских врста настањених на овим подручјима.

У одељењима II/1 и II/2 ученици су у оквиру пројектне наставе припремили јесењи базар.

У оквиру пројектне наставе у одељењу II/3 ученици су имали презентације и практичне радове на тему „Штедња“.

У нашој школи у великом дворишту ученици од првог до осмог разреда су трчали јесењи крос.

Ученици наше школе су учествовали у трци „Брзином до звезда“ у ОШ „Милена Павловић Барили“. Ученицe одељења IV/3 Дуња Радисављевић и Елена Владушић су заузеле прво и друго место, а ученик Ермин Бериша, из истог одељења, заузео је прво место.

Ученици одељења IV/2 настављају са упознавањем занимања својих родитеља. Овог пута угостили смо родитељку Јасмину Рунић и њену колегиницу Марију које су нам на веома интересантан начин представиле своје занимање – научник. Уз богате садржаје интерактивног приступа сазнали смо ко су, чиме се баве, који степен образовања имају и колико је заправо занимљиво занимање сваког научника. Посејали смо бактерије са наших руку па ћемо ових дана посматрати како расту и сазнати колико су нам руке чисте, а такође смо издвојили свој ДНК који смо могли да видимо. Поставили смо много питања и подпитања и заголицали нашу машту. Надамо се да ће једног дана баш неко од нас можда доћи до неког новог епохалног открића. Ко зна, све је могуће код нас малих истраживача нашег одељења. Како нам је било погледајте у галерији.

Овај пут ученици одељења IV/2 су угостили родитеља Злонога Зорана који нам је представио још једно лепо занимање – грађевинац путева. Сазнали смо све о важностима путева, како и зашто се гаде, како људи који се баве овим послом чувају своје здравље и себе од повреда на раду, а такође на који начин се не нарушава природа. Правили смо бетон и добили заштитне рукавице. Повезивали смо наша стечена знања и доносили закључке. Једном речју било нам је баш забавно.

Докторка Дома здравља Раковица, Данијела Владушић, одржала је ученицима другог разреда предавање на тему „Здрава исхрана“. Са децом је причала о здравим намирницама, како оне доприносе нашем здрављу, које намирнице треба да једемо како бисмо побољшали здравље и функционисање одређеног органа, колико пута дневно треба да једемо и коју храну треба да уносимо у одређено доба дана. Ученици су добили и поклоне у виду здравих намирница.

Наше девојчице седмог и осмог разреда су оствариле велики успех освајањем трећег места на градском такмичењу. Прво је убедљиво побеђен представник општине Врачар, а затим је у неизвесној утакмици побеђена школа на Новом Београду. Сутрадан смо играли дерби са представником Земуна и у неизвесној завршници смио изгубили са кошем разлике. У утакмици за треће место није било неизвесности, убедљиво смо победили школу са Звездаре и заслужено освојили треће место. Девојчице које су оствариле овај велики успех су: Катарина Трајковић, Анастасија Хоманов, Катарина Николић, Јована Николић, Катарина Перишић, Кристина Стојановски, Катарина Стојановски, Ђурђа Станојевић и Ана Ђачић

Ученици одељења II/3 у оквиру Пројектне наставе реализују пројекат „Здрава храна сваког дана“. Кроз систем семафора у исхрани упознали су се са различитим начинима припреме намирница и сазнали шта је прави избор када је у питању припрема хране.

У одељењу IV/3, у оквиру предмета Чувари природе, ученици су направили свој мали врт садећи босиљак, оригано, першун, авокадо, пшеницу, пискавац, пасуљ, сочиво и друге биљке. Биљке смо ставили у нашу учионицу, неговаћемо их и пратити њихов раст.