Јануар 2019/2020.

Јануар 2019/2020.

Zero Waste (нула отпада) – угледни час у четвртом разреду

У одељењу IV1 одржан је угледни час из предмета „Чувари природе“, на тему „Како смањити количину кућног отпада“. Час је одржала учитељица Славица Панић, уз помоћ спољњег сарадника, Анастасије Гогић, уз одобрење директора школе и сагласност родитеља. Часу су, као угледном, присуствовали: директор школе Албина Холод, педагог школе Зорана Бојичић, психолог школе Светлана Шапић, колеге учитељи – Светлана Поповић, Љупка Петровић и Милош Станковић .

               Сврха овог часа је била да се препознају, прошире и обједине у целину, већ постојећа знања о штетности кућног отпада и да се активности ученика усмере ка принципу Zero Waste (нула отпада). Час је садржао теоријски део и мини радионицу. У теоријском делу је одговорено на питања зашто и како смањујемо кућни отпад и истакнути су основни принципи промовисаног животног стила. У мини радионици деца су правила крему за прање судова, универзално средство за чишћење, освеживач ваздуха и брикет од папира и пиљевине. Групни рад је протекао успешно и уз помоћ знатижељних гостију. За паковање ових производа ученици су користили већ коришћену амбалажу, што је један од начина смањења отпада.

                Епилог овог часа је био: очигледна заинтересованост за обрађене садржаје, мотивација и ужитак ученика у изради задатих производа. Они ученици који похађају додатну наставу математике, су на часу који је нужно следио, разврстали кућни отпад са „депоније“ у центру учионице. Затим су тражили да одиграју „Моравац“, слушају музику по свом избору. Из учионице су изашли испраћени популарном нумером „Играј и победи“.

                Присутни гости су вредновали час као леп, садржајан и занимљив. На следећем Часу одељенског старешине ће бити процењена, од стране ученика, међусобна сарадња у групи и на основу ученичких искустава дорађивати правила за заједнички рад.

За сајт школе припремила учитељица Славица Панић

Писану припрему за угледни час можете видети ОВДЕ.

Као и сваке године на школској слави, окупили су се и ђаци и наставници и наши драги гости, да се заједно присетимо лика и дела Светог Саве, који кроз толике векове траје и бди над нама. Посебно хвала члановима КУД „Деспот Стефан Лазаревић“ који су својим наступом увеличали наше славље.

На часу српског језика посвећеном првом српском архиепископу, књижевнику и просветитељу, Светом Сави, ученици одељења IV/3 су презентовали своје реферате о животу овог свеца. Ђаци су у групама или у пару, припремили хамере и Power Point презентације, испричали нам историјске чињенице о  животу овог свеца, али су представили и неке од многобројних легенди и веровања у вези са животом нашег духовног оца.