Главни мени

Основна школа "Др Арчибалд Рајс" налази се у Београду, на Карабурми, у улици Патриса Лумумбе бр. 5. Основана је 1962. године под именом "Стјепан Стево Филиповић" које је носила до  1. септембра 2003. године. Школа годинама остварује запажене резултате у области васпитања и образовања деце. По броју награда и похвала убраја се у престижне школе у граду.  Четрдесет запослених међу којима је тридесет наставника својом преданошћу и тимским радом преносе на ученике дух узајамног поштовања,сарадње,љубави према раду.Предано радећи на образовним задацима, они се савесно и одговорно баве и садржајима усмереним на васпитни аспект личности ученика.
 
rajjs   Др Рудолф Арчибалд Рајс (Rodolphe Archibald Reiss) је рођен је 8. јула 1875. године у јужнонемачкој покрајини Баден. После завршеног основног и средњег образовања у Немачкој, одлази на студије у Швајцарску, у романски кантон Во. Звање доктора хемије стиче већ у 22. години, и бива изабран за асистента за фотографију а потом постаје признати доцент за ту област, на универзитету у Лозани. За редовног професора криминалистике именован је 1906. године. Као професор бави се предано научним радом и стиче углед криминолога светског гласа.
 arajs  

На позив српске владе долази у Србију 1914. године, да истражује злочине Аустро-Угара, Немаца и Бугара, над цивилним становништвом.

Био је члан српске владе на мировним конференцијама у Паризу. Заволео је српског војника и српски народ и до краја живота остао у Србији. Са српском војском прешао је Албанију, Солунски фронт и са Моравском дивизијом умарширао у ослобођени Београд, новембра 1918. године. После рата модернизовао је техничку полицију при Министарству унутрашњих послова нове државе. Живео је скромно у својој вили "Добро поље" у Београду.

Пред крај живота објавио је свој ратни дневник у књизи под насловом "Шта сам видео и проживео у великим данима". Као своје посмртно завештање српском роду оставио је необјављен рукопис књиге "Чујте Срби!". на француском језику, у оригиналу "Ecoutez les Serbes!"

Умро је 8. августа 1929. године у Београду, сахрањен је на Топчидерском гробљу, док је по његовој жељи његово срце, у специјалној урни, сахрањено на Кајмакчалану. Срце је било у једној специјалној посуди златне боје и бугарски фашистички војници су уништили и посуду и срце желећи да дођу до злата. Споменик др Арчибалду Рајсу се налази у парку испред конака кнеза Милоша.

Бројач посета

745993

Јавне набавке

Календар

No event in the calendar
пон уто сре чет пет суб нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30