Главни мени

   
 

          Основна школа '' Др Арчибалд Рајс'' налази се у Београду ,на Карабурми ,у улици Патриса Лумумбе  бр. 5. Основана је 1962. године под именом ''Стјепан Стево Филиповић'',а садашње име носи од 1.децембра 2003.године.

         Први управитељ школе био је Тихомир Николић.Прве школске године уписано је 1480 ученика у 45 одељења.Један број ученика прешао је из Основне школе ''Јован Поповић'' да би се растеретила ова установа која је радила у три смене.

          Школи су додељени наставници из Основне школе '' Јован Поповић''-укупно 33 учитеља,наставника и професора.Један професор је прешао из Седме београдске гимназије,а један стручни учитељ из школе ''Јован Цвијић''. Конкурсом је примљено још 23 наставника.Остало особље сачињавали су секретар школе,режисер и 18 помоћних радника.

              Школа се од првог дана суочавала са недостатком простора,због чега се првих неколико година радило у три смене.Међутим,после неколико година долази до постепеног смањења броја ученика,самим тим и одељења што је довело до преласка једног броја наставника у новоотворене школе,прво ''Стеван Дукић'' ,а касније и ''Филип Вишњић''.Школа је после тога углавном радила као четвороодељењска. Стручан и одговоран наставни кадар остварује врло успешно све задатке.О томе сведоче дипломе,похвалнице,плакете и захвалнице које красе просторије школе.

             У школу стижу и три награде ''Политике''-прваци матерњег језика,1969.,1972. и 1974. године .Октобарске награде града Београда ученици добијају за успешно рецитовање ,ликовне и литерарне радове.Од самог почетка пристизала су признања.Већ 1964. године две ученице су добиле ову награду а наредних година још 19 ученика. И литерарна секција добила је ово значајно признање 1975. године, Ђачки лист  ''Поруке'' исту награду 1982. године.

            Наши ученици су на тестирањима постизали врло добре резултате и у већем броју предмета били међу најбољима у граду.Написи о неким значајним моментима из живота у раду школе објављивани су у многим дневним и стручним листовима и часописима:Политици,Борби,Вечерњим новостима,Просветном прегледу,

      Београдском школству, Венцу, Дечјим искрама, Кекецу, Малим новинама, Колубари, Палилули и др.Од првог дана оснивања школе успостављена је сарадња са школама на Карабурми, општини и шире.Оно што је добро у раду школе ,и то не само ових година,него од њеног почетка ,то је широка и плодоносна сарадња и повезаност са друштвеном средином.    

       У школи су организовани многи сусрети са гостима међу којима је билo писаца,уметника,спортиста.Најдражи гости били су књижњвници .Дружење са њима увек је било занимљиво и корисно.Ученици су се радовали доласку писаца јер је то доживљај који ће целог живота памтити.А у посету су нам долазили:Десанка Максимовић,Милован Данојлић,Мирко Петровић,Душан Радовић,Весна Парун,Добрица Ерић,Божидар Тимотијевић,Драган Колунџија,Љубивоје Ршумовић,Драгомир Брајковић,Милован Витезовић,Мира Алечковић и многи други.

       Пријатне тренутке ученици су проводили и у друштву београдских глумаца који су у пригодним приликама и свечаностима казивали монологе из познатих драма или рецитовали песме наших књижевника.Од познатих драмских уметника у школи су гостовали:Ружица Сокић,Тома Курузовић,Јелена Жигон,Оливера Марковић,Горан Султановић,Олга Савић,Бранка Веселиновић,Милош Жутић,Горица Поповић, МишаЈанкетић,Азра Ченгић,Љиљана Шљапић,Мелита Бихаљи,ДијанаШпорчић, Нађа Родић , Бранко Вујовић,Мирјана Вукојчић и Љуба Тадић.Директори школе: Тихомир Николић( 1962-1973),Велизар Бошковић (1973-1978), Братимир Гарић (1978-1980),Милован Богавац (1980-1990),Светлана Ковачевић (1990-2001).

           Од 2001.године директор школе је Стеван Боснић,професор историје.Школске 2007/2008. године школу ''Др Арчибалд Рајс'' у две смене похађа нешто више од 420 ученика распоређених у 19 одељења од првог до осмог разреда и три  групе продуженог боравка. Четрдесет запослених међу којима је тридесет наставника својом преданошћу и тимским радом преносе на ученике дух узајамног поштовања,сарадње,љубави према раду.Предано радећи  на образовним задацима ,они се савесно и одговорно баве и садржајима усмереним на васпитни аспект личности ученика.Сваке године значајна средства се улажу у опремању школе наставним средствима.

          Школске 2006/2007. учионице су добиле нов намештај.Школа има 16 учионица,кабинете за биологију,физику,хемију,ликовно,музичко, информатику са 14 компјутера,2 радионице за техничко образовање,свечану салу,библиотеку са читаоницом,салу за физичко васпитање,простор за дневни боравак деце,кухињу са трпезаријом.Остале просторије представљају канцеларијски простор специфичне намене:административне службе,директор,стручна служба,зборница,архива.

            Сваке године у  августу обележава се помен  Др Рајсу на Топчидерском гробљу и испред споменика Др Рајсу у парку код конака кнеза Милоша.Године  2004. организован је одлазак на Кајмакчалан где се на врху налази капела укојој је урна где је било похрањено срце Др Рајса .Др Рајс је био највећи пријатељ Срба у најтежим данима по српски народ у периоду Првог светског рата.Из пијетета и љубави према српским војницима Др Рајс је тестаментом завештао да се после смрти његово срце извади из груди и похрани на врху Кајмакчалана.

Бројач посета

746008

Јавне набавке

Календар

No event in the calendar
пон уто сре чет пет суб нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30