Главни мени

Литерарна секција отпочела 2016/17. наградама

Литерарна секција наше школе, по већ уобичајеној традицији, добија награде и током распуста. Тако је Ана Елхардт, ученица 8-1, добила специјалну награду на Фестивалу „Матерња мелодија и образовање“ у Новом Саду за прозу „Писмо Ани Франк“. Награђени рад можете прочитати овде.

 

 У септембру су стигли резултати из Лазаревца са Фестивала хумора за децу. Награде су добиле две наше ученице: Ивона Марковић, 6-2, добила је другу награду за прозу а Ана Блешић, 8-1, трећу награду, такође за прозу. По награде су 22. септембра ишле у пратњи наставнице и руководиоца секције Љубинке Ђурачић. Дан зачињен хумором искористиле су и да боље упознају Лазаревац, па је овај целодневни излет добио и културно-историјски и едукативан садржај, јер су осим посете Библиотеци „Димитрије Туцовић“ обишле и Спомен-костурницу Колубарске битке, Савремену галерију, парк Каменград и пешачку зону.

Почетком октобра позвани смо на промоцију књижевног часописа за одрасле „Браничево“, чији је последњи број посвећен литерарном стваралаштву младих. Наша литерарна секција је, заједно са секцијом ОШ „Никола Тесла“, представљена као највише најуспешнија, а штампани су радови награђиваних ученица Матеје Савић, Ане Елхардт, Ане Радивојевић и Николине Попов (све из 8-1). Дружење са уредништвом часописа и књижевницом Јасминком Петровић одржало се у Дечјем одељењу библиотеке „Змај“, где смо добили и своје примерке часописа.

************************************************************************************************************

Фестивал

"МАЛИ ПОБЕДНИК"
(Прилог припремила Тамара Митровић, новинар школског сајта)

***************************************************************************************

Литерарна секција ОШ „Др Арчибалд Рајс“

   У јануару 2012. године смо већ једанаести пут проглашени за најбољу литерарну секцију у Србији. Награђени смо првом наградом на Републичком такмичењу литерарних секција Србије у организацији Министарства просвете, Друштва за српски језик и књижевност Србије и Задужбине Десанке Максимовић. Љубинка Марковић већ седми пут је најбољи професор-руководилац секције. Многобројне награде, дипломе и признања ученици, чланови литерарне секције добијали су током 2011. године на литерарним конкурсима и уметничким манифестацијама. Већина од укупно преко 150 њих је међународног карактера. Детаљан списак фестивала и награђених ученика, фотографије са пријема награда и радови наших литерараца из прошле и ове године ускоро ће бити објављени и на сајту школе. Многи су већ штампани у часописима, зборницима и новинама.

            prijem nagrade ministarstva prosvete           

пријем награде Министарства просвете

     

Током 2010/2011. посебно се истиче рад најуспешнијих чланова секције са руководиоцем Љубинком Марковић на представи „Рецепт за бајку“ Невене Стошић и остварени резултати на том пољу. Премијера представе одржана је 18. фебруара 2011. године са великим успехом, пред преко 150 гостију, међу којима је био и песник Слободан Станишић. О томе је писао „Просветни преглед“ и часопис „Палилула“. Представа је одиграна више пута, и пред ауторком и гостима из других школа, као и за све ученике наше школе. Град Београд у организацији БЕЛЕФ-а уврстио је представу у званичан програм „Дана Београда“, највеће градске манифестације, на којој је 18. априла 2011. изведена. Том приликом ју је селектор Позоришних игара деце Палилуле, Александар Саша Волић, одабрао за градско такмичење и доделио шест награда. Представа је учествовала На Позоришним играма деце Београда у „Пан театру“ и том приликом добијене су три награде на градском нивоу, а текст о наступу на градском такмичењу објављен је у „Правди“. И о припремању, пробама, извођењима и наградама добијеним за представу следи ускоро дужи текст са фотографијама.

 Премијера представе „Рецепт за бајку“ коју су спремали литерарци

      У протеклој школској години одржан је и изузетно успешан јавни час литерарне секције а нови, на којем ће се широј јавности представити најновији успеси литерараца, управо је у припреми.

    Са литарарцима се дружио Тоде Николетић, дечији песник и драмски писац, који је недавно одржао у нашој школи представу „Луцкасти кловнови“.


 

НОВОСТИ И НАГРАДЕ ЛИТЕРАРНЕ СЕКЦИЈЕ У 2009/2010.

Током претходне школске године, због техничких немогућности у вези са сајтом, нису објављиване новости литерарне секције. Како се сад стање средило, а награде ове године пристижу у нарамцима, ево прилике да читате о њима не само на паноима у кабинету за српски језик, већ и на нашој страници сајта, па и да се правите важни кад пронађете своје име, рад, фотографију и награду.

 Трудићемо се да редовно ажурирамо вести, а ви уживајте у нашим заједничким успесима, јер нисмо без разлога НАЈБОЉА ЛИТЕРАРНА СЕКЦИЈА У СРБИЈИ!

                                      Љубинка Марковић, руководилац секције

  Лазаревац, септембар 2009.

  На међународном фестивалу „Дани хумора за децу" у Лазаревцу додељена је професорска награда „Гашин осмех" Љубинки Марковић за ђачке бисере, тј. лапсусе са домаћих и писмених задатака под насловом „Огрлица од бисера, по мери ђака нанизана". Те забавне цитате ученика заједно са духовитим коментарима наставнице жири у Лазаревцу стално награђује, па је ово већ десета њена награда на истом фестивалу. Професорка је награду узела, а огрлицу окачила на сајт, да чита ко хоће (и нађе свој бисерчић).

# Бисери 2009

Младинска књига, Нови Београд, 2010.

 Конкурс „Младинске књиге" за причу о свемиру (поводом романа „Џорџов тајни кључ свемира") донео нам је прву ученицу победницу у овој школској години. Т. Ш. из 5/2 добила је прву награду и мноштво књига, од којих је главна енциклопедија „Васиона". Како нас је снег спутао да стигнемо у Опсерваторију  на Звездари, где је уприличена свечаност, награђена ученица је добила диплому и награду у редакцији ове издавачке куће. Тамарина прича „Поход на звезде" може се прочитати на овом сајту, али пре тога погледајте и њен задовољни осмех по пријему награде:

# Поход на звезде

 Пета београдска гимназија, зима 2010.

Палилулска олимпијада, општински литерарни конкурс са темом из ђачког живота, донео нам је нове награде. Другу награду добила је  Ј. С., ученица 5/2, за причу „Мали велики Рајс", а трећу награду Н.Ј. из 8/1, за причу „Дан као сваки други". Тако су наши чланови секције побрали две од укупно три додељене награде. Оба награђена рада можете прочитати на страницама сајта.

# Мали велики Рајс

# Дан као сваки други

Филолошки факултет у Београду, Зимски семинар, јануар 2010.

(највеће признање у Републици)

 На Републичком такмичењу литерарних секција основних школа у организацији три институције највишег ранга - Министарства просвете, Друштва за српски језик и књижевност и Задужбине Десанке Максимовић - наша литерарна секција освојила је  прво место. Љубинка Марковић, професор-мастер, проглашена је за најбољег руководиоца секције у Србији. То је већ девети пут да је литерарна секција наше школе носилац овог највишег републичког признања, а пети пут је за најбољег појединца - руководиоца секције проглашена наша професорка. Награда се додељује на основу највиших резултата постигнутих током протекле године, а уручује се на Републичком зимском семинару професора српског језика на Филолошком факултету.

Песнички Фестивал „Златно звонце", Нови Сад, март 2010.

Пред Врбицу се у Новом Саду сваке године одржава Фестивал „Златно звонце" који има републички ниво. Жири сачињавају еминентни песници Перо Зубац, Душан Поп Ђурђев и Борислав Бељански. Ове године А. Р., ученик 5/2, био је финалиста фестивала, позван на завршну манифестацију међу десет најбољих од хиљаду радова. Путовао је са наставницом, браћом, татом и песмом „И моја песма за тату", коју можете прочитати на нашем сајту.

 Међународни поетски Фестивал „Дјечије царство 2010", Бањалука

 Први пут су ученици наше школе позвани у финале литерарног фестивала „Дјечије царство", које окупља младе песнике и ове године се одржава четврти пут у Бањалуци. А., Н. и Ђ. Рацковић, браћа из одељења 5/2, били су финалисти фестивала, позвани у најужи круг међу четрдесет одабраних од две хиљаде радова. Сва тројица су добитници специјалне награда за породичну радионицу коју је жири установио само за ову прилику. Њихове песме о родитељима већ су постале славне („Песма за тату", „И моја песма за тату", „Песма за маму"), а могу се прочитати, осим у „Зборнику Фестивала дјечије поезије", и на нашем сајту и у дечјем књижевном часопису „Ризница" који издаје „Култарт" из Бањалуке, организатор овог фестивала. У Бањалуци смо се дружили са вршњацима из региона и песницима - члановима жирија и учесницима: Слободаном Станишићем, Тодетом Николетићем, Ранком Павловићем, Љубивојем Ршумовићем...

... наставља се...

Меморијал Гордане Брајовић, Алексинац 2010.

На овом међународном литерарном фестивалу  посвећеном рано преминулој песникињи и новинарки из Алексинца Гордани Брајовић прво место за прозу  добила је ученица осмог разреда Н. Ј.за причу  "Дан као и сваки други", која се може прочитати и на овом сајту. Он је објављен и у зборнику фестивала под насловом "Песма међу песницима". Председник жирија овог литерарног конкурса био је песник Слободан Станишић, који је Н. доделио награду и прошле године на "Данима хумора за децу" у Лазаревцу. У априлу Наталију ни поплаве у тамошњем региону нису спречиле да отпутује са наставницом по своју награду.

 # Дан као и сваки други

  „Невенов" фестивал деце песника, Савино Село 2010.

 „Невен", наш књижевни часопис са најдужом традицијом (основао га је Чика Јова Змај), ове године у мају је 22. пут окупио на песничком фестивалу ученике из Србије, региона и иностранства. Међу петнаесторо финалиста (од преко 600 учесника) нашла су се овог пута чак два наша ученика: А. Р. из 5/2 и Ђ. П. из 7/2. Обојица су добила висока признања: А. другу награду за поезију („И моја песма за тату") и Ђ. другу награду за лирску причу („Моја улица у зимско јутро"). То је изузетан успех ако се зна да сви ученици од 1. до 8. разреда на овом конкурсу спадају у исту категорију, а награда је укупно само по три за поезију и прозу. Жири је сачињавао избор песника и уредника „Невена": Драгољуб Ћулафић, Милутин Ж. Павлов, Душан Поп Ђурђев, Ново Ћулафић и Стеван Бељански. У програму је учествовао и Тоде Николетић, песник за децу и носилац овогодишњег признања „Мали принц Дјечијег царства", који наше литерарце већ познаје и радо се са њима дружи. Пљуштала је киша у Савином Селу, али су пљуштале и награде, па нашим лауреатима време није покварило радост због успеха. У зборнику најбољих радова са овог фестивала „Шапнућу ветру" нашли су се и још неки наши литерарци, осим награђених: Н. и Ђ. Р., Ј. С., М. Ђ. и А. П.. Ево фотографија са учешћа у програму, о којем су вести објављене и у „Политици за децу" и „Просветном прегледу":

       Сви заједно                                                 Стари знанци

  Смотра ћириличке писмености, Тител

 На такмичењу најбољих писмених задатака у Тителу награде су добили А. С., 8/3  (друга награда за лепоту писма и писане речи) и А. В., 5-1 (друга награда у категорији средњег узраста, тј. за 5-6. разред). Они су били спречени да оду у Тител, па немамо фотографије. Ипак, дипломе су стигле у њихове руке.

 Београд, Скупштина града, мај 2010.

 На литерарном конкурсу који је расписало Друштво Србије за борбу против рака наша ученица Ј. Б. из одељења 7/2 добила је трећу награду за прозу („У потрази за пејзажима"). Награде су уручене у Скупштини града 27. маја.

Песничка сусретања деце Палилуле, мај 2010.

 Ова манифестација одржана је крајем маја. Наше литерарце средњег узраста представљао је Н. Р. са песмом „Сунце", коју можете прочитати на сајту. Освојио је прву награду и пласман на градско такмичење.

# „Сунце"

Песничка сусретања деце Београда, јун 2010.

Н. Р. добио је другу награду за песму „Сунце"  на градском нивоу ове песничке манифестације. Она је одржана у Библиотеци града Београда, у Римској дворани. Ево и његових фотографија:

 Ишчекивање...                                   Ево дипломе!

Заједничка радост

 Литерарни фестивал „Извор живе речи", Колари

 На овом републичком књижевном конкурсу за најбоље прозне и поетске радове ове године смо бриљирали. А. Р. из 5/2  добија прву награду за поезију и апсолутни је шампион фестивала (песма „Звездарије"),  Ј. С., такође из 5/2 добија другу награду за прозу за 5. разред (за причу „Мали велики Рајс"), а Н. Ј. из 8/1 другу награду за прозу за 8. разред. У Коларе смо путовали крајем маја, а тамо нас је дочекало пријатно изненађење: не само да је овогодишњи зборник фестивала назван по Алексиној песми, већ је и сав програм на додели награда био у знаку ње. Алекса, свеукупни победник за поезију, добио је вредне награде у књигама, поклонима и новцу. Уз приложене фотографије, читајте и награђене радове.

Матерња мелодија и образовање, Нови Сад

 Другу награду на овом фестивалу добио је, поново, А. Р.. У Нови Сад путујемо на Видовдан, па ће фотографије и опширнији извештај тек уследити...

 Наставиће се...    

 Новости литерарне секције

 

Ево списка литерарних награда добијених у школској 2007/2008. години (о детаљима са фестивала читајте у посебним рубрикама):

Међународни фестивал „Златно звонце“, Нови Сад

Н. А., 7-2      -   3. награда за песму

→„Невенов фестивал деце песника“, Савино Село (међународни ниво)

- М. К., 7-2    -   награда за прозу

- повеља школи за дугогодишњу подршку и сарадњу

Меморијал Гордане Брајовић, Алексинац (међународни конкурс)

-         Љубинки Марковић, руководиоцу литерарне секције, специјална награда за унапређење дечјег стваралаштва и љубав према књизи

Смотра дечјег стваралаштва “Извор живе речи“, Колари (међународни ниво)

-         Н. Ј., 6-3  - 3. награда за прозу

-         признање школи

Дани словенске писмености, републичка смотра, Тител

- Н. А., 5-3  -    3. место за писмени задатак

1. еколошки фестивал у Сокобањи, републички ниво

-         М. С., 7-2 и Н. Ј., 6-3 – финалисти фестивала, похвале за поезију и прозу

Песнички сусрети ученика ОШ Србије, Жабари (републички ниво)

-         Ж. Ш., 7-2 и Ф. Ш., 7-2 – финалисти фестивала

Дечја песничка сусретања Палилуле (општински ниво)

    - Н. А., 7-2     - 1. награда и пласман за Дечја песничка сусретања Београда

Републички конкурс Друштва за заштиту животиња „Орка“, Београд

   - Н. А., 7-2   -  1. награда за песму

   - Ф. Ш., 7-2   -   специјална награда за песму

→Матерња мелодија и образовање, Нови Сад

-         И. П., 6-2 – 3. награда за прозу

-         С. П. и М. К., 7-2 – похвале за прозу

→Дани дечје поезије и прозе, Драгинац

-         С. П., 7-2  - 2. награда за причу

→Дани хумора за децу, Лазаревац (међународни ниво)

-         Н. Ј., 6-1 – 2. награда за прозу

-         М. Ђ., 5-2 – 3. награда за прозу

-         Н. Р., 5-2  - 3. награда за песму

-         С. П., 7-2 - похвала

- Љубинка Марковић, професор – награда за професоре „Гашиних пет плус пет“

Бројач посета

706134

Јавне набавке

Календар

No event in the calendar
пон уто сре чет пет суб нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31