Литерарна

Литерарна секција ОШ „Др Арчибалд Рајс“ постоји од оснивања  школе (најпре под именом „Стјепан Стево Филиповић“) 1962. године. Свих  ових година окупљала је велики број ученика, све оне који су заволели књижевност и лепу реч.

Од самог почетка пристизала су признања. Већ 1964. године две ученице добиле су Октобарске награде Града Београда, а наредних година те награде освојило је још 19 ученика, као и сама секција.

Многобројне награде, дипломе и признања добијана су на републичким, савезним и међународним литерарним конкурсима и уметничким манифестацијама: „Змајев“ конкурс, „Доста су свету једне Шумарице“ – Крагујевац, Невенов фестивал деце песника, Дани дечје поезије и прозе – Драгинац, Републичка песничка школа за литерарне таленте, Лимске вечери поезије, „Извор живе речи“ – Колари, Фестивал хумора за децу у Лазаревцу, Песнички палићки маратон, „Радовићев венац“ – Ниш, „Ђачко перо“, Смотра словенске писмености – Тител, Друштво „Свети Сава“, Удружење слепих „Хомер“, Књижевни клуб „Иво Андрић“, Песничка сусретања деце Београда…

Највреднија признања, која су нашу секцију уздигла у сам врх у Републици, чиме се не може похвалити ниједна друга школа, стизала су са такмичења литерарних секција Србије у организацији Министарства просвете, Друштва за српски језик и књижевност Србије и Задужбине Десанке Максимовић. Осам пута заредом литерарна секција наше школе била је најбоља или међу најбољима у Србији, са освојеним првим или другим местом. Престижна признања од истих и других институција добијали су и професори српског језика – руководиоци секције.

 

Секција је успешно сарађивала и у школском листу „Поруке“, који је излазио од 1975. до 1990. године. Радови чланова секције објављивани су у многим часописима, зборницима и новинама („Невен“, „Змај“, „Ђачко доба“, „Дечје искре“, „Дечје новине“, „Луча“, „Политика за децу“, „Витез“, „Београдске новине“), као и у  књизи „Тражим речи незнане“, зборнику најбољих радова у периоду од 1989. до 1999. године, издатом 2000. године.

   Литерарну секцију води Љубинка Марковић, професор српског језика.