Шах

Поласком у школу Ваше дете је добило низ обавеза и задатака, које мора свакодневно да обавља, тако да му остаје мало времена за игру и забаву. Код многе деце тада се јавља проблем воље и упорности, концентрације и пажње, што изазива нервозу и несигурност код деце.

Научно је доказано да је шах изванредно педагошко средство у развоју деце. Играње шаха код деце развија све ступњеве критичког размишљања (разумевање, анализу и процену), побољшава способност самосталног решавања проблема, концентрацију и самодисциплину, преузимање одговорности за своје поступке, промовише џентлменско, фер и спортско понашање, учи спортско прихватање пораза и социјализује децу. Сви ти елементи се додоирују и преплићу током шаховске партије и шаховксог такмичења. Доказано је такође да деца која нису добри ученици показују већи интерес за учењем ако истовремени играју шах. Све то нам показује да учење шаха мења значајно садржај и квалитет мишљења код деце. То нам потврђује и огромна популарност и подршка шаху код младих у најразвијенијим државама света, а нарочито у САД, Канади, Шпанији, Немачкој и Француској.

Током једне партије шаха, Ваше дете мора донети 20 и више самосталних одлука. Брзо ће сазнати резултат својих одлука: оно ће победити , изгубити или играти нерешено, а то је резултат самосталних одлука које је Ваше дете донело. Ово је брз и ефикасан начин учења. Овај једноставан пример Вам може дати одговор зашто деца која играју шах брже сазревају.

 шаховски тренер: ФМ Пуцаревић Миленко